NEKATEGORISANO

Koje su prednosti didaktičkih igračaka?

Djetinjstvo je nemoguće zamisliti bez igračaka. Osim što su zabavne za djecu, također, mogu potaknuti maštu, emocije, učenje i razvoj osjetila. Upravo didaktčke igračke potiču interakciju kod djece, a to će djeci pomaže u ranom razvoju vještina koje će im koristiti kasnije.

Zahvaljujući didaktičkim i edukativnim igračkama, dijete će moći efikasnije rješavati probleme i konflikte, naučiti se igrati sa drugom djecom i dijeliti, razviti će grubu i finu motoriku, njegovati kreativnost i maštovitost, te se učiti neovisnosti i samopouzdanju.

Prednosti od edukativnih igračaka djeca mogu iskusiti već u najranijoj dobi.
Primjerice, u prvoj godini života, senzorne igračke stimulirat će djetetova osjetila. Kako dijete raste i počinje razvijati koordinaciju oko-ruka, roditelji mogu ponuditi igračke koje potiču vid i sluh pomoću svjetla i različitih zvukova.
Kada dijete ojača i postane aktivnije, stručnjaci savjetuju da se koriste igračke za razvrstavanje oblika. Naime, djeca kroz igru uče o svijetu oko sebe, a u tome će im pomoći šarene slagalice uz koje će upoznati i svijet boja. 
U drugoj godini života djeca su pokretnija i znatiželjnija. Zanimljive su im igračke uz koje usavršavaju ravnotežu i koordinaciju, ali ovo je ujedno i period kada treba poticati njihovu kreativnost i maštu.